mane xnyer.. my 4vered food maaaa..
nk tgok hasilnyer x??
TARRRAAA!!! TORA DATANG LAGIKK!! KAH3
ketiau kari nie handmade sndrik k....
tade ciplak punyerr...
nmpk sodap kn??
time bukak pose terus tnyer mak...
amacm sodap x??
mak ckp LULUS gred A!!!
keh3.. tersenyummm lebar la aku...
nk share resepi ngan korg...
Bahan2 yg diperlukan:
Keutiaw- ikot suka korg nk bnyk mana
kerang- ikot suke korg jgk (yg ske kerang bnyk tue bli 1 kg pown boleh)
fish cat n fish ball- xkesah bnyk mne pown (ikot slere korg)
ayam-potong dadu.. sikit jer
taugeh & sayur sawi
telur- xkesah bpe bijik.. (direbus)
perencah kari daging adabi
daun kari
air asam jawa
bawang putih
bawang merah
halia
bunga lawang
kulit kayu manis
santan
cili merah
cara buat:
1) untuk kuah kari- tumbuk bawang putih, bawang merah, halia hingga lumat.. pastu bancuh serbuk kari dengan sdikit air bersama daun kari..
2) panaskan sedikit minyak, bila minyak dh panas masukkn bahan yang ditumbuk tadi, bunga lawang, dan kulit kayu manis.. gaul hingga naik bau & garing.. then masukkan serbuk kari yg sudah dikacau bersama sdikit air & daun kari tadi tue..
3) dah naik bau.. masukkan fish cat, fish ball, daging ayam yg di potong dadu & kerang yg telah direbus.. gaul hingga sebati kemudian masukkan santan n sdikit air asam jawa....kacau hingga rata...
4) tadaaa.. senang je kn.... dh siap tggu la hingga menggelegak n then finishhh!! eh3!! garam secukup rasew..
utk hiasan:
taugeh
sayur sawi
cili merah- dihiris
telur
tadaaa.. siap larh.. boleh makan.... slamat berpuasa n menjamu slere yer...
No comments:
Post a Comment